İGEDER'den, KADİM SEHİR KUDÜS VE MAZLUM FİLİSTİN ZİYARETİ

İGEDER, KADİM SEHİR KUDÜS VE MAZLUM FİLİSTİN ZİYARETİ

 

 Programımız ekibin havaalanında buluşup tanışma ve bilgilendirme etkinliğinden sonra havayolu ile akşam Kudüse ulaşıldı. Otele yerleşme yemek ve bilgilendirmelerle ilk gün tamamlandi. Sabah namazı için hep birlikte mescidi aksaya gidildi, o anda oranın manevi havası ve tarihi dokusu ekibi etkileyen unsurlardandi. Otele dönüş, kahvaltı ve El-Halil şehrine hareketle 2. gün programımız başladi. Hava soğuk olmasına rağmen ekibin motivasyonu üst düzeydeydi bu kadim filistin şehri israilin kuşatma ve mahrumiyetlere rağmen günlük yaşamına devam ediyordu.

 

 Halil’ül Rahman camii ve külliyesi ziyaretinde işgalci israilin silahlı askerlerinin kontrolünde ulaşıldi. Ekipdeki bu moral bozukluğu camii içerisinde bulunan İbrahim (a.s) ,İshak (a.s) ,Yakup (a.s ), Yusuf ( a.s) Peygamberlerinin türbelerini ziyaretle manevi bir yoğunluğa bürünmüş ,ancak caminin bir bölümünün ısrail tarafından sinagoga çevrilmesi yakup ve yusuf turbelerinin sinagog içerisinde kalması ekibi huzunlendirmişti. Bu arada filistinli kardeşlerimizin ve çocukların yakin ilgisi ekibin moralini yukseltti. Ekip bu sevgiye duyarsız kalmayarak hediyelerle karşılık verdi daha sonra hep birlikte Musa (a.s) bulunduğu osmanlı tarafından yapılan medrese ziyaret edildi. ziyaretler dualar ve ibadetler eşliğinde tamamlanarak dünyanın en çukur -400 metredeki lut golü ziyaret edilerek golün ve lut kavmi helakı hakkında bilgi alindi. Daha sonra 10000 yıllık tarihi Eriha şehri ziyaret edildi. tarihi ve kültürel miraslar yerinde incelendi. Akabinde kudüse dönülerek tekbirdaği ziyaret edildi. müslümanlarin kudüsü fethi hakkında bilgi edinildi.

 

 Mescid-i Aksa'ya donulerek akşam ve yatsı namazı kılındı ve 2. gün programı sona erdi. 3.gün ziyaretlerimiz mescidi aksada sabah namazı etkinligi ile başladı. daha sonra siyon dağında davut a.s türbesi ve makamı ziyaret edildi ayrıca kudüs surları H.. Ömer Camii, Kıyamet Kilisesi, Ermeni ve Hristiyan Mahalleri ve Selahattin Eyyubi Mescidi ve İtikaf Mahali ziyaret edildi. Vakit namazları ve özellikle cuma namazı da Mescid-i Aksa'da onbinlerce muminle beraber coşkuyla kılındı. Bu arada Filistinli İslama Hareket lideri ve Mescid-i Aksa imamının sohbetlerine katılım gerçekleştirildi. 4. gün Mescid-i Aksa'da sabah namazıyla başlayan programımız Zeytindağı ziyareti, Selman-i Farisi makamı, Rabiatül Adeviyye Türbesi ziyareti, Babu-Rahme mezarlığı ve sahabe mezarlarinin ziyareti ile devam edildi. Hristiyanligin önemli merkezlerinden Yeniden Doğuş Kilisesi, H.z. Meryem makamı, H.z. İsa'nın doğum yeri ve göğe yükseldiği mekanlar ziyaret edildi. Yine vakit namazları Mescid-i Aksa'da kilinarak Kudüs Eski Çarşısı'nda alışveriş ve serbest zaman etkinliği ile sonlandırıldı.

 

 Programımızın son günü Mescid-i Aksa'da sabah namazı ile başladı, akabinde Yafa şehrine hareket edildi. Tarihi Yafa surları ve limanı, tarihi camiler deniz camii ve 2. Mahmur Külliyesi gezildi, Abdülhamid Han saat kulesi ziyaretinden sonra öğle namazı akabinde havaalanına hareket edildi ve Kudüs ziyareti olumlu duygularla sonuçlandı.

 

 Emeği geçen bütün arkadaşlara özellikle rehberimiz Mehmet Bey’e teşekkürü bir borç biliriz…