İGEDER GÖNÜL KÜRSÜSÜ’NDE DR. ADEM ERGÜL’Ü AĞIRLADI

İGEDER GÖNÜL KÜRSÜSÜ’NDEDR. ADEM ERGÜL’Ü AĞIRLADI.

27 KASIM, 2014

 

 İGEDER, yazar ve öğretmenleri buluşturduğu programı Gönül Kürsüsü’nün bu yılki ilk programını gerçekleştirdi. Kasım ayı içinde farklı tarihler içinde gerçekleşen etkinlikte Dr. Adem Ergül’ün Musa Topbaş Hocaefendi’nin irşat ve eğitimci yönü üzerinde durdu.

 

 Katılımcılar program öncesinde Ergül’ün  Sahibü’l Vefa Musa Topbaş isimli eserini okudular. Âdem Ergül’ün Musa Efendi’nin ailesi, çevresi, etkilendiği hocaları üzerinde durduğu konuşmasında özellikle Topbaş ailesinin âlimlere kol kanat geren müstesna bir aile olduğunu söyledi.

 

 Musa Efendi’nin iki yıl kadar Bediuzzaman Said Nuri hazretlerinin hizmetinde bulunduğunu, arabasıyla gezdirdiğini anlatan Ergül, nerede bir âlim ve fazıl varsa Musa Efendi’nin oraya koştuğunu, onlara büyük bir hürmetinin olduğunu söyledi. Babasından oldukça etkilenen Musa Efendi, onun yönlendirmesiyle Tahirül Mevlevi, Elmalılı Hamdi Yazır gibi önemli isimlerden dersler görmüştür. Muhammed Hamidullah’ın derslerini de uzun süre takip eden Musa Efendi, kendisini çağın hastalıklarından can havliyle sakınan bir ailenin evladı olmuştur. Tertip ve düzenlilik konusunda ciddi derecede hassas olan Musa Efendi, misafirlerine hazırlattığı kahvaltı sofralarındaki intizama kadar bütün bir hayatı ölçülü yaşamıştır. Âdem Ergül, sofradaki çayların bile aynı hizada olması için ip gerdiğimizi çok iyi hatırlıyorum diyerek Musa Efendi’nin bu yönüne dikkati çekti. Musa Efendi tam bir teşkilatçıydı diyen Ergül, onun İslam ümmetinin refahı ve gelişimi için neler yapmak gerektiği konusunda teorik ve pratik çalışmaları üzerinde durdu. Vakıfçı bir insandı Musa Efendi. Aile ilişkilerine büyük önem verirdi, diyen Âdem Ergül, onun Aile Saadeti isimli eseri olduğunu, bu eserin evlenenlere mutlaka hediye edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

 Musa Topbaş Hocaefendi, Mahmut Sami Efendiyle tanıştıktan sonra bütün ömrünün onun yanında İslam hizmetinde geçirmiştir. İstanbul aşığı olan ve sabahları işe giderken boğaz kenarında durup boğazı bir süre temaşa eden Musa Efendi, Sami Efendiyle tanıştıktan sonra bütün bu sevgilerin gönlünden silindiğini ve onun sevgisiyle dolduğunu ifade edecektir.

 

 Eser üzerine sorular soran katılımcılar Gönül Kürsüsü programının çok verimli bir çalışma olduğunu, yazarla birebir sohbet etmenin bulunmaz bir fırsat olduğunun altını çizdiler. Katılımın yüksek olduğu Gönül Kürsüsü programı, erkeklere ve hanımlara ayrı ayrı düzenlendi. Gönül Kürsüsü programı İGEDER’de her ay yazar ve öğretmeni biraraya getirmeye devam edecek.