Erken Çocukluk Kongresi Bilim Kurulu Toplandı

İGEDER, Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi’nin bilim kurulu değerlendirme toplantısı 13 Şubat Cumartesi günü Ataşehir Bof Hotels’de gerçekleştirildi. Okul öncesi eğitimi kapsayan ve Türkiye’de ilk defa yapılacak olan “Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi” 18-20 Mart 2016 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İGEDER) tarafından düzenlenecek.

Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongre’sinin etkinlik öncesi gelinen noktanın bilim kurulu tarafından değerlendirildiği toplantıya, İGEDER Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özkan ve Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selahattin Turan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştaya 10 farklı üniversiteden 3o  bilim insanı katıldı.

Bu yıl ilk kez düzenlenecek kongrenin  sloganı “Ne Kadar Erken O Kadar İyi!” üst başlığı ise “Eğitimde İnsanî, Milli ve Özgün Model Arayışları” olarak belirlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve TÜRGEV’e bağlı Palet Okulları’nın iş birliğiyle gerçekleşecek kongreye 65 farklı ilden 1500’den fazla katılımcı bekleniyor.

Açılış konuşmasını yapan İGEDER YKB Nuri Özkan, İGEDER’in 2006 yılında 12 öğretmen ile yola çıktıklarını şuanda 35 yönetim kurulu üyesi 10 binden fazla gönüllü üyesi ile çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Çocukların önemine ve erken çocukluk eğitimine değinen Özkan, “Bu kongre büyük çapta yapılan ilk kongredir ve ülkemiz açısından çok değerlidir. ” dedi.

İGEDER’in 2010 yılı itibariyle yeniden yapılanma sürecinde dâhil olduğunu belirten Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selahattin Turan, “Kongreyi düzenlerken sosyoloji, felsefe, psikoloji gibi özellikle eğitim dışındaki alanlardan da görüşlerden yararlanalım istedik. Toplum ve çocuk, din ve çocuk, kültür ve çocuk, çocuk ve sağlık, çocuk ve psikoloji gibi eğitime bir disiplinlerarası bakış açısı getirmek istedik. Beklediğimizin üzerinde bildiri geldi. 400’ü aşkın bildiri bilim kurulumuz tarafından dikkatlice incelendi. Her bildiri 5 farklı hakeme gönderildi ve değerlendirildi.” şeklinde konuştu.

“Erken Çocukluk Dönemi Gömleğin İlk Düğmesidir”

Erken çocukluk eğitiminde Türkiye’ye özgün, milli ve insani bir model arayışları içerisinde olduklarını dile getiren Düzenleme Kurulu Başkanı Mücahit Kıbrıs, “Mottomuz “Ne kadar erken o kadar iyi” buradaki amacımız şudur; bu farkındalığı ne kadar erken gösterebilirsek bu önemli. Eğitim camiasında ve kamuoyunda konuya farkındalığı artırmayı ve ilgililerin, politika belirleyicilerin bu çalışmadan ilham almalarını istediklerini ifade eden Kıbrıs, “İşin en büyük paydaşı Milli Eğitim Bakanlığı. Organizasyonun düzenlenmesinde Büyükşehir Belediyesi de destek veriyor. Kongrede üç gün boyunca da çağrılı konuşmacıların yer alacağını, eş zamanlı oturumlarda çalıştaylar ve atölyelerin de yer alacağını ifade etti.

Dünyaca Ünlü Profesörleri Ağırlayacaklar

ABD’den dünyaca ünlü okul öncesi eğitimi uzmanı Dr. Robert Titzer, erken çocukluk döneminde dil konusundaki çalışmalarını aktaracak. Londra Üniversitesi’nden Dr. Guy Roberts-Holmes milli yatırım olarak çocuk, İngiltere erken çocukluk eğitimi sitemi ve en iyi uygulamalara örnekler konularını anlatacak.

Kanada’dan Prof. Dr. Michael Ungar çocuk ve ailede risk ve direnç konusunu anlatacak. Belçika’dan Prof. Dr. Ferre Leavers deneyimsel eğitim, ölçme değerlendirme metot yaklaşımından bahsedecek. Dr. Ferre ile birlikte gelecek çalışma arkadaşı Julia Moons ise atölye çalışması yapacak. Avustralya’dan Radhika Santhanam-Martin çocuklarda zihinsel ve nörolojik sağlık ve kültür konularında göçmenler üzerine uygulamaları ve çalışmalarını aktaracak.

Güney Kore Rhode Island Üniversitesi’nden Dr. Hyunjin Kim, Güney Korede’ki erken çocukluk eğitimi ve en iyi uygulamaları anlatacak. Pakistan Uluslararası İslam Üniversitei’nden Dr. Mümtaz Ahmed ve Malezya’dan Prof. Dr. Mariani Binti Md Nor, ülkelerinde uygulanan iyi örnekleri aktaracak. Ayrıca Türkiye’nin dört bir tarafından gelen bildirilerin yanı sıra Kırgızistan, Azerbaycan gibi farklı ülkelerden de gelen bildiriler katılımcılarla paylaşılacak.