İdeal Okul ve Eğitimde Alternatif Yaklaşımlar Zirvesi Tamamlandı

İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İGEDER) Alternatif  Eğitim Modeli uygulayan kurumlar  ile  eğitime ilişkin farklı, yenilikçi görüşleri olan eğitimcileri bir araya getirdiİGEDER ” Bir Mektebi İnşa Eden Bir Milleti İnşa Eder, Mektebi Olmayanın Milleti Olmaz” diyen Nurettin Topçu’nun ifade ettiği ideal okul arayışları içerisinde olan, dertli ve fedakâr eğitimcileri 14 Ocak Cumartesi günü Marmara Üniversitesi İlahiyat Camii Kültür Merkezinde paydaşları ile düzenlediği “ İDEAL OKUL” ve Eğitimde Alternatif Yaklaşımlar Zirvesi’nde bir araya getirdi.

“İdeal Okul ve Eğitimde Alternatif  Yaklaşımlar Zirvesi” ile İGEDER, ülkemizde ilkokullarda uygulanmakta olan alternatif  eğitim modellerinin eğitimcilerle  paylaşılması, eğitim model, kuram, strateji ve yöntemlerinin güçlü yanları  ve bunlara duyulan ihtiyacın paydaşlara birinci ağızdan aktarılması, bu sayede eğitim modellerindeki çeşitliliğin, farklı bakış ve yaklaşımların ortak bir platformda çalıştay, bildiri ve atölyelerle müzakere ortamına zemin hazırlandı

Zirve, İGEDER yönetim kurulu başkanı Nuri Özkan‘ın açılış konuşması ile başladı. Özkan “İdeal bir okul, siyasetten ve bir takım gruplaşmalardan uzak, eğitimcinin(muallimin) ilmi, ahlaki ve irfani otoritesinden başka bir otoritenin olmadığı, toplumsal huzurun, kalbi birlik ve ruhi ahengin sağlandığı bir çatı olmalıdır. Böyle bir çatı altında bulunan eğitimcilerde kendisini sürekli geliştirmeli ve seviyesini her daim yükselterek öğrencisinin sevgisini kazanmalıdır.” dedi. Konuşmasında eğitim programına  değinen ÖZKAN, 13 Ocak 2017 tarihinde askıya çıkan tasarı programa da İGEDER olarak gereken katkıyı sunmak için hazır olduklarını ifade etti.

Ev sahibi  ilçemiz Üsküdar’ın Milli Eğitim Müdürü Sinan AYDIN bey konuşmasında “İdeal okulu buldum diyen geri kalacaktır. Burada serdedilecek fikirlerin maarif davamıza katkı sunmasın, programın hayırlar getirmesini  dilerim. Böylesi güzel ve anlamlı çalışmalara ev sahibi bir ilçe olmaktan da ayrı bir mutluluk duydum.” ifadelerini kullandı.

Açılış programında söz alan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk YELKENCİ konuşmasında “İGEDER‘ in çalışmalarını takip ediyorum ve bu zirve  için de ayrıca tebrik ediyorum. Yıllardır herkes benzer şeyleri söyledi. Bunlardan bir tanesi de ‘Eğitimde bize has yerli ve milli yaklaşımlarımız yok’ sözleriydi. Kendimize ait bir eğitim melcemizin yolunu belirleyemiyoruz. Ekranda belirtilen yaklaşımlardan sadece iki tanesi yerli. Bunlar 9 Mizaç Modeli ve İrfan Okulu yaklaşımıdır. Bunların sayısı artmalıdır. Bir batılı sosyolog der ki ‘Ben siz Türklere sasıyorum. İbadethanelerinize girerken gösterdiğiniz yaklaşımı ulvi olan bir millet hala niye bizi takip eder diyor.’ İdeal okul var mıdır ? Olabilir ama bundan daha önemlisi onu nerde aradığımızdır. Bizce herkesin kendi içindeki okulu ideal okuldur, herkes biriciktir. Herkesin içindeki ideal okulu geliştirmeliyiz “ ifadelerinden sonra  konuşmasını İGEDER ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı.

Zirvenin açılış paneli Prof. Dr. Ömer ÖZYILMAZ başkanlığında Prof. Dr. Mustafa ERGÜNProf. Dr. Yüksel ÖZDEN ve Prof. Dr. Selahattin TURAN  tarafından yapıldı. ÖZYILMAZ konuşmasında “Bu bir tarihi başlangıç olacağına inanıyorum. Ben bu arayışı milli ve yerli bir okul arayışı olarak telakki ediyorum “ ifadelerine yer verdi.

12 bildiri16  atölye ile sadece çağrılı konuşmacıların katıldığı zirveye 500′ e yakın eğitimci katildi.

“İdeal Okul Felsefesi” konulu çalıştay Prof. Dr. Selahattin TURAN başkanlığında Prof. Dr. Ömer ÖZYILMAZProf. Dr. Mustafa ErgünDoç. Dr. Sencer ÇORLU  gibi akademisyenlerin yanında eğitim programlarında  farklı  modellere yer veren okulların temsilcileri, Bahçelievler İlce Milli Eğitim Müdürü Emin ÇIKRIKCI ve Şube Müdürleri, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ali REİSOĞLU , EĞİTİM BİR SEN 4 No’ lu sendika başkanı Talat YAVUZ, EĞİTİM BİR SEN 3 No’ lu sendika başkanı Erol ERMİŞ ve ÖZKUR-BİR başkanı Hami KOÇ ile beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri, Çeşitli STK Yöneticileri ve Veli Temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti.

Zirvenin fuaye alanında  okulsepeti.com, Panel Kırtasiye, Natura Okul Giyim, Akay Oyuncak, Süper Bi Kağıt ve REDKA eğitim firmalar yer aldı.

Zirvenin saat ikinci bölümüne kadar yapılan sunumlar İGEDER‘ in Facebook sayfasından da canlı olarak yayınlandı.

İGEDER Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özkan program bitiminde yaptığı konuşmada  “Zirvenin gerçekleşmesinde katkısı olan danışman hocalarımız başta olmak üzere, İGEDER Sınıf Öğretmenleri Platformuna, Platform Sorumlusu Sayın Alparslan KAMANLI basta olmak üzere, İsmail Ramazanoğlu ve Mehmet Esad Demirci’ye, İGEDER Yönetim Kurulu ve İcra Kurulumuza , Dernek Personelimize , sunum yapan ve atölyeye katılan okullarımıza, fuaye alanındaki firmalarımıza ve dinleyici olarak katılan tüm eğitimcilere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı..

İlgili

İz Bırakan Eğitimci Yaman Dede Programı